boxerlager2018

Boxerläger 2018 kommer äga rum på Tånga Hed, Vårgårda under perioden 2018-07-15 till 2018-07-21.

Lägerledning

 • Cecilia Thelin (Ansvarig)
 • Agneta Lundström

 

Johanna - Sök

johannaI Johannas sökgrupp tillbringar man en härlig vecka i sökskogen och lydnadsplanen. Gruppen passar alla som är intresserade av sök och brukslydnad. Det är viktigt att man inser att sökträning är så mycket mer än den egna hunden, sökträning är ett grupparbete som samtliga engagerar sig i. Arrangemanget förutsätter att alla deltagare är medvetna om detta och att det gäller både i sökskogen och på appellplanen!

För Johanna är det viktigt att ha en bra relation till hunden. Glädje, motivation, grunder, koncentration och tydlighet är några av hennes ledord.

”Jag heter Johanna och bor i Kareby utanför Kungälv. Jag är uppvuxen med schäfer så för mig var valet enkelt när jag skaffade min första tävlingshund 1999. Med honom tävlade jag Elit spår och Sök Vårt först SM var i spåret 2002, sedan har vi kvalat in 3 gånger i söket. Flertalet Cert i spår och sök hann vi skrapa ihop. Just nu har jag Ivrer som är 3 år. Vi är godkända i lägre klass Sök.  Min filosofi i söket är att lära hunden arbeta med vinden redan från början, att lägga en stabil grund och utveckla ett stort figurantintresse som längre fram i hundens utbildning ger en motivation till att vilja arbeta även när det är jobbigt och svårt.  Att hitta rätt motivation till varje individ. Att som förare/instruktör ha en träningsfilosofi som man tror på. Att man i bland måste gå utanför sina ramar är bara utvecklande.. Finns ingenting som är fel så länge det fungerar och känns rätt för dig.”

 Eva - Spår

evaTillsammans med Eva tillbringar gruppdeltagarna sin lägervecka i spårskogen och på lydnadsplan. I gruppen hjälps alla åt med att lägga spår och agera statister i ett gemensamt engagemang. 

Eva tror på att träna enkelt och på att det ska vara kul! Hon vill ha en bra relation och ett bra samarbete med hunden. Eva menar att hon är petig och tror på en bra grundträning så att hunden förstår vad vi är ute efter!

”Jag heter Eva Hellström Nilsson och bor i Ljungby tillsammans med min man Lasse och våra två hundar.  Ixo, en schäferhane som är drygt 7 år och Ize som är en 2-årig bordercolliehane.

Jag köpte min första schäfer 1981 och har sedan dess tränat och varit med i brukshundklubben.

Jag har mest hållit på med spår.  2001 startade vi på vårt första SM i Skutskär och det blev 5 SM och 3 NoM med Memorix Dexo. Han blev årets spårhund 2001.

2008 tävlade Memorix Prixä sitt första SM och han startade i 3 SM och 3 Nom. Han har 1 brons och 1 guld på nordiska mästerskapen. Han blev även nordisk brukschampion.

2010 kom Hedeforsens Ixo och han har några cert i spår. Tyvärr är han pensionerad eftersom han har en skada i ryggen.

Därefter skaffade vi en helt ny ras… en bordercollie. Fantastisk fin hund att arbeta med. Nyfikenheten på vallning slutade med att vi nu har sju stycken får också!!! Hur kul som helst.

Ever On Ize är uppflyttad till lägre sök och elit spår. 

Jag ser framemot att träffa er i spårskogen och på lydnadsplanen i sommar!”

 

Socialisering & Äventyrsgrupp Lisa

lisaEtt riktigt äventyr vänta deltagarna i Lisa Nolmarks grupp där fokus ligger på att utveckla samvaron mellan hund och förare. Lisa har jobbat med socialträning av hundar i flera år och utvecklat ett bra fungerande program. Gruppen kommer att vistas både på lydnadsplan samt i skog och mark. Gruppen passar alla som vill ha en god relation till sin hund, känna ”teamkänsla” samt förbereda och grunda inför eventuella tävlingar i framtiden! ”Med tillit som grund kan vi bygga katedraler” är en av Lisas nyckelmeningar.

Lisa skriver: "Vi hoppas på en blandad skara boxrar i olika åldrar, 

I vår grupp kommer vi att utveckla samvaron mellan hund och förare. Tillit till varandra behövs såväl i vardags- som i tävlingslydnad. Vi kommer att jobba med socialträning mellan hundarna. Öva dem att koppla av och koncentrera sig på sin matte/husse trots alla andra hundar runt omkring. Vi går igenom belöningsteknik, fokuserar på stadga och ”på- & av-knapp”. Roliga lydnadslekar med syfte att öka kontakten, som är bra inför all lydnad och för gå fint i koppel. Vi kommer att göra äventyr i skog & mark. Aktiviteter som skapar mental stimulans för både förare och hund samt grundläggande övningar för skogsarbete och bruks. 

Boxern Tarraz (8 år) och jag tävlade med husse Ulf i elit rapport och deltog i Bruks-SM 2016. I familjen finns också 2-åriga Tzar som är Tarraz son. Vi tränar rapport och spår med ”lilleman” och är tävlingssugna!"

 

Annika - Spår

annikaGruppen har Annika Hansson som instruktör och kan se fram mot en härlig vecka i skogen och på lydnadsplan. Att har roligt i träningen är viktigt och ett par av Annikas nyckelord för en bra träning och en god relation är glädje och motivation!

Det är viktigt att alla engagerar sig och hjälper till att lägga spår eller agerar statister på lydnadsplanen vid behov. Gruppen passar alla som är intresserade av spår och lydnad.

"Jag heter Annika och bor tillsammans med min man Ronnie och våra tre schäfrar Papaya, Dante och Lyx i Landvetter utanför Göteborg.

När jag var i 15-årsåldern skaffade mina föräldrar vår första boxer. Han hette Tiger och var alldeles gudomlig och kärleken till boxern föddes.

1995 flyttade min allra första egna boxerhane hem till mig och mitt bruksintresse väcktes. Efter honom kom Kalle, min andra boxer, och vi tävlade bland annat rapport och elitspår. 

Samtidigt tävlade jag och Ronnie hans schäfertik Jazza i rapport och vi deltog på 4 SM och ett Nordiskt mästerskap med henne. Hon var en fantastisk hund och jag tog en valp efter henne som heter Papaya. Papaya är en underbar kompis och hon älskar att träna och göra roliga saker. Med henne har vi kvalat och deltagit på 5 SM i rapport och har haft förmånen att få vara med i landslaget och representera Sverige 4 gånger på Nordiska mästerskapen där vi har tagit 2 guld, 1 silver och 1 brons. Papaya är sedan förra hösten pensionerad från rapporten och vi tävlar nu i elitspår. Lyx är nu två år och vi är uppflyttade till högre spår och planerar att starta högre under våren. Vår tredje schäfer Dante tränar Ronnie i svenskskyddet.

Jag tycker SBK är en fantastisk förening att få vara med i och jag är utbildad tävlingsledare och tävlingsinstruktör i bruks/lydnad."

Morten - Spår

mortenSpår är temat i Mortens grupp men även brukslydnad tränas under en härlig vecka på Tånga Hed. I gruppen hjälper man varandra med att lägga ut spår eller ställer upp som önskad statist på lydnadsplan. Gruppen passar alla ekipage som är intresserade av spår och lydnad.

Deltagarna i Mortens grupp kan se fram emot utvecklande pass där stor vikt läggs vid relationen mellan hund och förare. Andra nyckelord i samband med Morten är ”metodisk” och ”spårnoggrann”. Mortens meritlista är lång, han har jobbat i försvarets hundskola, är utbildad figurant och ledare för mentaltest, har haft en godkänd räddningshund, samt tävlat spår i höga klasser och dessutom har han tränat boxerekipage under flera tidigare läger! 

"Hei. Jeg heter Morten Hansen og kommer fra Spydeberg i Norge og  jeg har gleden av å bli invitert som instruktør til Boxerlägeret i Sverige. Jeg har stort sett hatt hund hele livet (og det begynner å bli langt). Vesentlig har jeg hatt Schäferhunder som jeg har konkurrert med i bruks, nordisk program, men også vært innom rasene Rottweiler, som også var godkjent redningshund, og Golden Retriever. Idag her jeg Schäfern Ixx som kommer fra kennel Tariq i Sverige. Jeg ser frem mot nok en uke sammen med trivelige hundemennesker hvor vi setter relasjon mellom hund og fører som høyeste prioritet.

Hilsen Morten"

 

 

Birgitta - Sök

birgittaI Birgittas sökgrupp tillbringas härliga dagar i sökskogen och på lydnadsplanen tillsammans med en mycket erfaren och kompetent instruktör.  Gruppen passar alla som är intresserade av sök och brukslydnad och som förstår att sökträning är så mycket mer än den egna hunden - det är ett roligt grupparbete som samtliga engagerar sig i. Birgitta gillar boxer och ser fram mot att få tillföra sin kunskap under en energifylld vecka med sök! 

"Jag heter Birgitta Sunnergren och bor i Tidaholm. Jag är 60 år, har barn och barnbarn. Jag har för närvarande två hundar, båda riesenschnauzer! Ekhöjdens Kokos 10 år samt hennes dotter Ekhöjdens Öza, 5 år. Jag tävlar och tränar aktivt, framför allt sök, men även spår.  Jag är utbildad Sbk-instruktör samt tävlingssekreterare. Jag har tävlat bruks-SM i sök 2012 med Kokos. Bruks-SM sök 2018 kommer jag troligtvis tävla med Öza. Hundar är hela min fritid, de ger för det mesta positiv energi på ett eller annat sätt! Jag tränar alltid med en god och bra attityd, det är viktigt för både mig och hundarna. Hundar vill vara till lags och samarbeta. Jag som hundförare måste hitta verktygen som behövs för gott samarbete och utveckling i både träning och tävling. Som instruktör vill jag att både hund och förare ska känna en god känsla efter dagens träning."

 

En vecka på Boxerläger

Lägerdagarna startar med en frivillig platsliggning med skott klockan 8.00 på Kanonplan. Du som vet med dig att du har en hund som inte klarar platsen eller som är berörd av skott bör tala med din instruktör för att få hjälp om hur du ska hantera platsen. Det går till exempel bra att lägga hunden en bit ifrån. 

Efter platsen är det samling i respektive grupper för transport till skog eller träningsplan. Aktivitetsupplägget gör respektive grupp tillsammans med instruktören. Lunchen serveras i lådor som går att äta på Tånga eller att ta med ut i skogen. Gruppen planerar och ordnar själv med dagens kaffekorg till samtliga deltagare och till instruktören. Kaffe och dricka samt hembakat kaffebröd brukar vara populärt! Eftersom en stor del av träningen i de flesta grupper sker på olika ställen är bil med hundbur är nödvändigt. Om du inte har tillgång till bil måste du själv i god tid innan lägret ordna samåkning med någon annan. Träningsdagen brukar avslutas runt 17.

Klockan 18.00 serveras middagen i Matsalen för de som beställt helpension. Övriga äter i barack eller egen husvagn.

Klockan 20.00 slås porten upp för pubkväll i Matsalen, då tänds även grillen där man kan köpa korv eller hamburgare (vegetariskt alternativ finns också). Grupperna hjälps åt att sköta pub och grill och har en kväll tilldelad att ansvara för.

Det brukar bli någon form av aktivitet ett par av kvällarna, till exempel föreläsning, tipspromenad eller quiz. På torsdagskvällen har vi Boscarsgala. Då äter vi gott på vita dukar och applåderar åt utdelningen av Boscars som tilldelas nominerade lägerdeltagare och hundar. Ett tips är att redan från dag ett fundera på olika sorters nomineringar. Morgonen efter brukar de flesta grupper komma överens om att ha en sovmorgon på någon extra timme!

Det är många deltagare som varit på boxerläger tidigare men vi har också varje år helt nya deltagare. Var snäll och se till att alla känner sig välkomna! Det är också viktigt att man från början inser att det här är gruppträning, det innebär att vi hjälper och engagerar oss i varandra. Vi vallar, lägger spår, fungerar som olika sorters figuranter och peppar varandra. Alla har olika hundar med varierande kunskap och historia, ta hänsyn till dina gruppkamraters träning genom att till exempel vara uppmärksam på om det är lämpligt att ha hund ute under pågående träning eller om det finns andra individuella önskemål för att alla ska få goda träningsmöjligheter. Var noga med att fördela träningstiden rättvist.

Har du frågor? 

Kontakta  Agneta 070-9943652 eller Cecilia 070-2282613 

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 


 

Info till de som inte anmält tidigare

Anmälan öppnar 1 april och anmälningsformuläret finns i menyn till vänster.

Platserna till de mest populära grupperna brukar gå åt väldigt snabbt, några få minuter bara...

Vilka som kommer bli mest populära vet vi ju inte i förväg. Är du ute efter någon speciell instruktör är det alltså bara att hänga på låset kl 00.00 den 1 april!

Du bör ha koll påföljande info när det är dags för anmälan:

 • Ditt namn
 • Ditt medlemsnr
 • Ditt personnr 
 • Din adress, postnr och postadress 
 • Ditt telefonnr (helst mobil)
 • Din epost-adress 
 • Hundens namn samt tilltalsnamn
 • Vilken grupp du anmäler till
 • Vilken boende 
 • Om du vill ha helpension eller ej

Om gruppen är full så går den inte längre att välja. Om gruppen fyldes under tiden du knappade får du ett felmeddelande som berättar detta och det är bara att välja en annan grupp...

Personnr ska skrivas med 10 siffror (ååmmddnnnn) och valideras. Anledningen till att vi vill ha ditt personnr är att vi samarbetar med studiefrämjandet och de kräver detta. Utländska deltagare skriver 1212121212 (vilket är ett korrekt format för ett personnr :) ).

Medlemsnr ska skrivas med 6 siffror. Är du t ex medlem i hundungdom kan det hända att ditt medlemsnr ser annorlunda ut. Skriv då de sex första siffrorna i ditt personnr. Skulle anmälningsformuläret ha synpunkter på att ditt medlemsnr inte verkar vara giltigt så är det bara en varning. Anmälan går igenom ändå.

Skulle något bli fel i din anmälan eller om du t ex ändrar dig vad gäller boende eller helpension hör av dig. Vi kommer göra vårt bästa för att ändra efter dina önskemål.

 


 

Tångahed

Tångahed är ett före detta svenskt militärt övningsfält ett par km utanför Vårgårda i Västergötland. Övningsfältet användes mellan åren 1862 och 1962 av Göta artilleriregemente och mellan 1963 och 1995 av Älvsborgs regemente. Numera finns det bland annat en camping på området och de gamla logementen är ombyggda till vandrarhem. På området finns även stora gräsytor vilka gör området mycket lämpligt för hundträning.

En knapp mil österut finns Remmende skjutfält där vi brukar vara för att träna spår och sök.

Inne i Vårgårda samhälle, vilket ligger på gångavstånd från Tånga, så finns det affärer, apotek, systembolag, veterinär och annat man kan tänkas behöva under lägerveckan.

Hitta till Tångahed

Tånga Hed Campings webbplats externalLink

Vårgårda kommuns webbplats externalLink


Facebookgrupp för Boxerläger 2018

Du vet väl att det finns en grupp på Facebook för Boxerläger 2018. Du hittar den här:

fb

 


 

 

 


 

Copyright © 2012-2016 Svenska Boxerklubben. Alla rättigheter reserverade. Vill du använda något material från denna webbplats, ange källan!

Saturday the 24th - Klint & Klant Konsult.